• Mijn reis naar Gambia 26 nov. – 3 dec. 2018

  Posted on januari 2, 2019 by in Nieuws

  Het begon allemaal met ons 10 jarig jubileum op 8 april, deze dag stond geheel in het teken van de Dawda Stichting. We hebben maar liefst meer dan €1200,- opgehaald. Zo ontzettend bedankt iedereen.

  Het werd eens tijd om zelf eens mee te gaan naar het dorpje Somita in Gambia (zo’n uur rijden vanaf de kust)
  Lees hieronder hoe ik deze reis ervaren heb: (nog eerst even een leuk detail: elke ochtend mocht ik de dag beginnen met het geven van een yogales samen met de opkomende zon, wat een prachtige manier om de dag te beginnen)

  Van Baobab tot Watchman.

   Wat een reis en wat een ervaring, het begon al net voor het dorpje Somita: ‘de vergane tuinen’ in een prachtig gebied.

  De akkers die ooit de intentie hadden om een bloeiend en welvarende groentevoorziening te worden is nu een plek waar een kleine groep vrouwen nog wat kleine gewassen verbouwen. (Overigens was dit niet een project van de Dawda Stichting)

  In dit gebied maakte ik kennis met de Watchman: zittend op zijn kleurrijke versierde fiets, met een geweer vastgebonden aan de stang, gaf ik deze bijzondere man een hand. Geen idee hoe oud hij was, maar wat zag hij er indrukwekkend uit. Later deze week kwam ik hem nog eens op zijn fiets tegen. Als ik toch eens al zijn verhalen zou kunnen verstaan, wat zou hij dan allemaal wel niet te vertellen hebben.

  Zoveel bijzondere mensen ontmoet, veel handen geschud, veel namen gehoord, grapjes gemaakt en samen wat gebrabbeld in het Jola/Madinka.

  Zoveel vriendelijkheid, openheid en warmte van de dorpsbewoners.

  Het was zeer ontwapenend om zo op een respectvolle manier met elkaar in contact te zijn. Je werd er gewoon echt vrolijk en levenslustig van, je voelde de verbinding.

  Prachtige vrouwen in kleurrijke gewaden, blije en rennende kinderen om ons heen, geiten en koeien die lukraak wat aan het scharrelen waren, maakte dat deze reis een schouwspel werd van bijzondere en tintelende ervaringen.

  De kracht van Self Empowerment

  Deze reis was niet alleen maar vakantie, we waren hier natuurlijk voor de Dawda Stichting.

  En wat een stevigheid straalt deze stichting uit. Ik ben zwaar onder de indruk van hoe alle projecten in het dorpje vormgegeven worden.

  De projecten worden gedragen door de bevolking zelf, de verantwoordelijkheid is waar die hoort en dat is bij de bewoners.

  Dat is de kracht van Self Empowerment, er is niets mooiers en respectvoller als men zelf mag werken aan de verbetering van de levenstandaard binnen het dorp. En dat men ook zelf kan en mag aangeven wat er binnen het dorp nodig is.

  De Dawda Stichting heeft hierin een duidelijke faciliterende rol, de projecten worden uitgezet en aangedragen en dan neemt het dorp het weer van hen over.

  Prachtig om te zien hoe Eric overal kansen ziet, initiatieven neemt en dat allemaal omzet in vervolgacties en om dan het verdere verloop van dat alles weer terug te leggen bij het bestuur en de bewoners van Somita zelf.

  Het project die nu onze aandacht heeft is de Solar Cooker, ondertussen weet ik er alles vanaf. We hebben gezien hoe die werkt en wat er allemaal voor nodig is. Het leuke is dat er eigenlijk niet zo heel veel voor nodig is: zonne-energie, sprokkelhout en pellets.

  En de pellets gaat men, middels een machine, zelf ook in het dorp maken. Hiervoor gaat men de afval van de pindaoogst gebruiken.

  We hebben de Cooker geshowd, het zijn vooral onze Cooking Ladies die de demo’s in de markthal hebben uitgevoerd.

  De Cookers zijn goed ontvangen en men is laaiend enthousiast. Het ziet er echt naar uit dat de vrouwen van Somita en wellicht in heel Gambia gebruik gaan maken van dit kooksysteem. Dat zou fantastisch zijn: dit is zoveel beter voor de gezondheid, de ontbossing neemt af, men is veel minder lang aan het koken en deze cooker levert ook nog eens licht, wat natuurlijk ook erg belangrijk is.

  Het was een reis van ontmoetingen, van dingen doen, het zien van alle mooie en constructieve projecten, die door de Dawda Stichting geïnitieerd zijn.

  Ik heb genoten van de mensen, van de gastvrijheid en van de natuur.

  Het Afrikaanse landschap is zo bijzonder, waarbij de heilige boom de Baobab stevig verankert in de rode aarde staat.

  Fier, krachtig, mystiek en onverwoestbaar. Net zoals dit land met zijn bevolking.

  The Gambia: een prachtig land met daarin het dorpje Somita, waar het licht, voorspoed, aandacht voor het milieu en gezondheid steeds meer gaat groeien.

  En wat dit klein dorpje allemaal kan doen en er wellicht voor kan zorgen dat al deze eigenschappen en kwaliteiten over heel Gambia verspreidt gaan worden.

  Dankjewel Eric, Mariëtte en overige leden van de Dawda Stichting dat ik even onderdeel uit mocht maken van jullie prachtige werkzaamheden in dit bijzondere land.

Geen reactie mogelijkheid.